GOD FORTSÄTTNING!

Då var det äntligen 2017!

nyar-borga

Det nya året firades in, i Borga hos en jaktkamrat.

Det var en underbar lugn och skön kväll. Sonen var hos en kompis med familj och njöt av att slippa föräldrarna. Det är nu det börjar, att han vill vara mer och mer med kompisar. Kan förstå det, då han i närmare 14 år har bott i ensamheten.

Innan nyår gjorde familjen ett besök i Sörnoret hos mina holländska vänner.

thai-sornoretVi åt gott pratade en massa holländska, njöt av att titta på elden, skrattade och jag fick vara tupp slaktare…

Väl hemma igen efter alla äventyr, var det ganska så skönt att få äta lite lättare mat och annat en resten efter jul och nyår.

Jag gjorde en god het soppa som passar utmärkt att ha med sig i en mattermos, då man ska fiska eller jaga.

soppa

(den fina trä älgen köpte jag på en antikaffär för några år sedan. Det finns även en ko och kalv. Familjen var inte billig, men jag kunde inte motstå att köpa den)

MIRANDAS ÄLGFÄRSSOPPA MED STING

500 gr älgfärs
1 kålrot
5 morötter
1 hönsbuljong tärning
1 grönsaksbuljong tärning
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
2 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
2 piri piri
1 burk krossade tomater med chilismak
Vatten
Salt
Peppar

Gör så här:

Riv morötter och kålrot. Fräs i Olja. Ha i gryta. Hacka purjo i tunna skivor. Hacka piri piri och vitlök fint. Ha i grytan. Stek färsen. Ha i grytan. Ha i de övriga ingredienser och täck allt med vatten. Låt koka tills grönsakerna är mjuka på låg värme. Serveras med creme fraiche.

Soppan går bra att frysa.

Sen var det dags att vittja igen.

Först vittjade jag mina mårdfällor och lyckan var god!

mard

En till mård! Av någon konstig anledning, valde mården att riva bort nätet och ta sig in bakvägen!? Har aldrig varit med om detta förut, men han dog och det är väl huvudsaken!

Sen begav jag mig iväg till mina riphag för att vittja och även att sätta upp flera hag.

hogdalsmyraLyckan var god även där!

Under nyårshelgen hade det blåst och snöat mycket, så jag fick gräva en bit ned, för att komma åt mitt byte.

snaradripa

Väl hemma vittjade jag brevlådan och hade fått denna fina ljuslykta från Finland.

outi2

Tack fina Raimo och Outi! Den ska jag ha i Aronskujas bastu!

Jag har även bakat bröd.

brodbak

Detta bröd är supergott och passar utmärkt till Älgfärssoppan med Sting!

LANTBRÖD

25 g jäst
5 dl vatten
1 tsk rapsolja
2 dl surdeg
10 dl vetemjöl special
4 dl rågsikt
2 tsk salt
Smula ner jästen i en bunke.
Häll över fingervarmt vatten och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt olja, surdeg, 6 dl vetemjöl och 4 dl rågsikt.
Arbeta degen kraftigt.
Täck över och låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Arbeta in salt och ca 4 dl vetemjöl.
Ta upp degen på bakbordet och forma den till två knubbiga limpor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt limporna jäsa ca 30 min.
Skåra bröden med en vass mjölad kniv snabbt och djupt.
Grädda i ca 30-35 min i nedre delen av ugnen.
Låt bröden kallna på galler utan bakduk för en hård och spröd skorpa.
Jag håller på att experimentera med surdeg, bakar och bakar, nu då det ändå inte går att vara ute…

kyla

Det kommer nog fler brödrecept!

Jag har även passat på att sticka färdig strumporna till en fin vän som har fått cancer…

stickningfram

Det var ett jobbigt mönster, men det var väl värd att stickade till den cancersjuka….

stickning-bak

Poju växer så det knakar.

poju6manader

Han ser fortfarande otroligt barnslig ut, men jag tycker han har fin svans och bra vinklar. Vi får ser hur han utvecklas, huvudsaken han jagar!

Utseende är bara ett plus!

Jag har även roat mig med att röka råbockens bogar…

rabock

…från bocken jag sköt i våras.

rokning

Bilden blev inte den bästa, då röken gjorde zoomen förvirrad.

Idag har jag hållit mig inne, eldat samt städat efter att ha kastat ut julen.

Sen gjordes det en god middag på själv fångad röding.

rodingbiffar

RÖDINGSBIFFAR

600 g rödingfärs

1 tsk salt

2 krm peppar

1/2 dl vispgrädde

1 msk olja

Gör så här: blanda alla ingredienserna och forma lämplig stora biffar. Stek dom på svag värme i fyra minuter på varje sida.

Serveras med klyftpotatis, sallad och morotssallad.

Morotssallad

3 morötter

1 ask dill (à 20 g)

2 dl matyoghurt

Ha nu en fint slut på veckan!

Själv har jag fullt upp med att förbereda en massa inför kommande veckans gäster samt det nya jobbet!

Annonser

15 reaktioner på ”GOD FORTSÄTTNING!

  1. Fina bilder och flera goda recept 🙂 förstår Du inte klarar av att vara ute, kam väl säga att min astma kändes av idag.
    En riktigt god fortsättning på 2017, ha en fortsatt fin helg. kram

    Gilla

  2. God fortsättning till er och lycka till med nya jobbet! Hoppas att kylan ger med sig, tycker det är härligt att vi får längre dagar och att vårsolen börjar tittar fram, en fantastiskt årstid!!

    Gilla

  3. Godt nytt år.😊 Her var det mange fine bilder og flere gode oppskrifter. Har du prøvd å bake brød med deig som skal heve 10 – 12 timer? Har prøvd, det blir gode brød. For noen fine støvellugger du har strikket. Klem fra oss. 😊

    Gilla

  4. Du/ni ser ut att ha det gott i dubbel bemärkelse 👍🏻Och klokt att vara inne och baka i kylan! Ha en riktigt fin trettonhelg 💕

    Gilla

  5. God fortsättning på det nya året och tack för allt bra du skriver, alla fina bilder och de recept som du delar med dig.
    Lycka till med det nya jobbet 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s