MITT LILLA PARADIS PÅ JORDEN

I helgen åkte sonen till fastrarna med familj i Östersund. Kusinen Stina tog studenten och Aron va bjudit dit på sin egen födelsedagshelg.

stina och aron

Bilden på Stina och Aron har racer faster, Birgitta tagit ♥

Föräldrarna i huset passade på att åka till Aronskuja, då de blev ”barnlediga”…

Älskar att åka till mitt lilla paradis på jorden ♥

Först körde Per-Ola och jag, var vårt vedlass dit, sen åkte vi hem för att lasta om alla fordon med verktyg, mat och prylar. Vi hade en hel del småfix att göra där.

vedhög

Jag staplade all ved utanför förrådet och dasset, medans Per-Ola monterade takränna och stuprör på bastun.

Sen åt vi årets första surströmmingsburk ♥

surströming

Vi satt oss på bron till bastun, bredvid bäcken. Vi hade små stim av fisk som simmade där som blev glada över de små potatisbitarna vi bjöd dom på.

Det mulnade på fort på kvällen, så vi avslutade dagen i kojan med en varm kopp te och levande ljus.

Thai i kojan

Dagen efter var det full fart igen. Jag började dagen med att måla och montera alla fodrar till dörrarna och fönster, medans Per-Ola hämtade en vägtrumma…..

trumma

….och stockar som skulle användas till….

Stockar per-ola

…vår grill-/uteplats vid kojan ♥

grillplatsen

Vi blev supernöjda med resultatet. Enkelt, men snyggt och precis i min smak. Då jag satt mig på stocken, njöt jag av tjärved lukten samt doften av ny uppgjord eld.

Så ljuvligt ♥

Jag gjorde denna fina ”blomkrukfot” av två fällhorn.

blomfot

Kantareller finns det gott om i min frys, men inte vid kujan. Dessa fuskisar hittade jag i Vilhelmina hos blomster handeln. Tyckte dom var så fina, så kunde inte låta bli att köpa dom.

Alltid lurar dom någon besökare 😉

I mina pallkragar har det börjat spira!

grönsaker

Längtar tills jag får dra upp den första majrovan. Det är ju så jädra gott!

Vid lunchdags (vår första på grillplatsen) kom en ren till vår saltsten och gjorde oss sällskap.

ren vid saltsten

Då allt va klart, åkte vi hem för att hämta sonen som skulle komma med bussen och på kvällen kände jag för en stunds meditation.

fiskespö

Jag stannar av ofta på mina ensamma uppskattade turer…

Känner mig tacksam, att få ha tillgång till så mycket vackert. Saker som är så vackra, så att det ibland, till och med kommer en tår.

Att fylla sin kaffepanna med friskt och rent vatten medans fiskarna hoppar efter flygfän, gör hjärtat glad….

fylla kaffepanna

Att sitta vid kaffeelden och känna doften av eld, kaffe och en frisk doft av skog får mig alltid att må som fisken i vattnet…

kaffepanna

Kaffepannan är Arons farmorsfar som har ägd den engång i tiden, så den har varit med om en hel del äventyr….Visst är den vacker ♥

Att ha min fyrbenta vän med på turen, gör det alltid lite extra trevligt.

poju och jag

Dom är alltid glada och tacksamma av att få följa.

Det är svårt att få till en bra bild, då man endast har tidsutlösaren som fotograf 🙂

(Att fota djur och barn är alltid kul, för dom gör sig alltid vackra på bild!)

poju och kaffepanna

Kaffe gjord över öppen eld är den godaste ♥ Håller Ni inte med?

Efter meditationen, testade jag att göra en lingontårta på ett recept jag hittade på nätet.

lingontårta

Jag gillar att använda det jag hittar i skogen.

kaka

Tårtan var en blandning av sött, surt och salt….I min smak, för mycket söt, så jag kommer nog inte att göra den flera gånger.

Gillar du slisk, så har du receptet HÄR

Annat jag har sysslat med är, att plocka granskott.

granskotts sirap

Har sirap på G och ska även sylta granskott. Syltade granskott är så gott till viltkött. Det är ju ett pillergöra att plocka, men kul att bjuda på, då man har middagsgäster. Många rynkar lite på näsan, men då de väl har smakat, gillas det skarpt!

Granskottssirap

Plocka granskott som är ungefär en fingernagels storlek. Varva skotten med råsocker i en glasburk, vartannat lager skott, vartannat socker så du har ungefär lika stor mängd av vardera ingrediens. Skruva på locket och ställ burken i ett fönster som vetter mot väst eller öst. Låt stå i 3-4 veckor. Skaka och vänd på burken varje dag. När skotten tappat färgen och sockret smält är sirapen klar. Sila av och häll på mörk glasflaska.

Sirapen håller i drygt ett år och ska förvaras i kylskåp och är fantastiskt god på glass, pannkakor eller ringlad över en sallad. Naturligtvis passar den även bra till en god och smakrik ost. Prova även att byta ut sockret mot muscovadosocker. Lägg gärna till några limeskivor eller färsk ingefära.

(Etiketten på burken har jag gjort av en bit näver 🙂 Skogologiskt, enkelt och snyggt!)

Har postat på råbocken på kvällarna, men inte lyckats.

Har haft räven hos mig.

Är osäker på om den är i fällning eller om det är skabb. Den har varit hos mig några gånger, men jag lyckas inte se än om det är skabb. Den kliade sig, men det kan ju bero på fällningen också. Ska hålla koll på den…

räv

Tror faktiskt det är början på skabb, men törs inte skjuta förrän jag är säker. Kan ju vara en tik som har valpar någonstans. Vi får se vart det landar. Vad tror Ni?

Vill passa på att tacka min fina vän Christian för utomordentlig service…Saknar du jakt- och trapperlivgrejer, så har han det mesta inom det! Klicka HÄR

trappern

Ha en fortsatt fin vecka ♥ Va rädda om Er ♥

 

11 reaktioner till “MITT LILLA PARADIS PÅ JORDEN

  1. Ni gör så fint vid ert paradis.Grillplatsen med stockarna som bänkar var superfina passar perfekt…..Måste vara underbart att sitta där och grilla,dricka en god öl och småprata.Önskar dig en bra dag själv väntar jag på en fyrbent vän.Ska vara hundvakt några dar det ska bli så så kul.Kraam

    Gilla

  2. Jag blir glad av att läsa dina kåserier Miranda. Drömmer mig bort och ta mej tusan så kan jag känna kaffedoften och höra fisken vaka, vackert! 🙂

    Gilla

  3. Han tycks ha god hand med motorsågen din Per-Ola! Inte lätt att åstadkomma så raka skär på så grova stockar!
    Har själv också haft några tankar på att såga till ett bord av en rätt stor asp, men jag tror nog att jag anlitar någon med cirkelsåg för att få det så rakt som möjligt! Annars så måste det vara härligt att kunna ha så friskt vatten i sjön, bäcken att man kan använda det som dricksvatten!

    Gilla

    1. Vi använde en bräda som vi skruvade fast på stocken, så att den skulle bli rak 😊 funderar på att göra nåt bord hemma, men har inte kommit så långt än 😊 jo vi har fint vatten i dom flesta sjöar och bäckar. Känns underbart. Ha en trevlig helg 😊

      Gilla

Lämna en kommentar